Search this blog

Tuesday, September 6, 2011

Sayerlack-Topcoat for Wood !

Sayerlack-zavrsna boja za drvo !
       
               Kako restaurirati  parket ? Kako promijeniti boju starog parketa ?Krenuli ste u adaptaciju starog parketa,ali ste se nasli u cudu i zamislili kako sve to treba odraditi.?Prvo sto trebate uciniti :pregledajte vas parket da li je trul,ima li pukotine,ima li neravnine,da li se napuhao odljepio  od podloge,da li ga jedu crvi.......itd.ako ustanovite da je u dobrom stanju,ako nije potrebna zamjena sa novim ustedjeli ste dosta novaca,ali bi ipak zeljeli nesto promjeniti na njemu,ali niste sigurni sta.?Da bi vas parket izgledao kao nov,da mu vratite sjaj,da je poseban,da je kao u zurnalima,morate ga restaurirati.Svaki parket zahtijeva popravak,brusenje...lakiranje,odnosno restauraciju.
                Parket-popravci,restauracija,brusenje,lakiranje.Oslobodite vasu prostoriju od suvisnih stvari,skinite zavjese ,slike...jednostavno iznesite sve, jer taj posao proizvodi ogromnu prasinu.Ako sami planirate brusiti parket, moj vam je savjet da to ne radite sami bez obzira koliko ste pametni i nadareni,predlazem vam da angazujete profesionalce, koji su provjereni /posebno ako je povrsina veca/i prepustite brusenje njima.Za taj dio posla potrebna je profesionalna  oprema, za brusenje/nemojte brusiti rucno/ jer necete dobiti odgovarajuci kvalitet.Morate poznavati vrste brusilica za brusenje/tracne i vibro/,koje nisu bas jeftine i morate znati rukovati sa istima.!Nakon svakog brusenja dobro usisajte i ocistite pod,vodite racuna prilikom brusenja prva ruka brusenja najgrublji smirgl,svaka druga ruka finiji smirgl.Jacinu smirgla odredite na licu mjesta ,sve ovisi o ostecenju i u kakvom se stanju nalazi parket.Kad zavrsite sa brusenjem parketa opet sve dobro ocistite,usisajte i najmanju truncicu koja je na podu jer to sve poslije povlaci za sobom odredjene probleme/stvaraju se grudice koje se primjecuju na samom kraju, najvise/Rastvor lanenog ulja i spiritusa preporucaju kao nanos prije bajca,ja vam savjetujem:...  Ne radite to nikako ! .Boja za parket se zove bajc i moje licno iskustvo i preporuke  je upotreba Sayerlack bajc na vodenoj bazi,kojeg imate u svim mogucim bojama i postoji paleta nijansi za odabir istih.Jos jedan savjet prije bajca i to vrlo vazan ,nemojte kitati i zatvarti rupe ostecenog parketa,radije  promjenite parket,jer kit ne upija dobro bajc i na kraju sve ispadne vise nego grozno,problem je nijansu uklopiti sa ostalim parketom i vrlo je  neuredno.
                   Sayerlack je vrhunski bajc!.Nijansu uklopite sa zidovima,stropovima,namjestajem.Sayerlack bajc se moze nanositi kompresorom i rucno,po meni prirodnije i originalniji rad  je rucno sa obicnom krpom.Mozete imati dve krpe jednu suhu i jednu mokru,mokrom nanosite bajc,a suhom utrljavajte i pokupite visak.Nemojte sa iznenaditi i biti razocarani da ste nesto pogrijesili , parket bajcan izgleda grozno,sareno i neugledno, ali tek poslije lakiranja vidjet cete kako to izgleda famozno.Nemojte se truditi da sve bude jednoobrazno dapace to sarenilo ce tek poslije laka doci do izrazaja. Izvedite neku saru motiv sa bajcom ili ako ste vicni crtanju nacrtajte cvijet sa istom nijansom i pokreti ruku ce se razlikovati i dobit cete neki drugi pod.Nakon bajcanja pustite pod da se osusi i nista vise nemojte raditi po njemu,nemojte cak ni hodati jer bilo kakvi otisak ce se primjetiti nakon lakiranja.Bajc je vrlo osjetljiv i poslije njega sem laka nista nemojte raditi.Nakon bajca slijedi lakiranje, predlazem poliuretan lak www.sayerlack.it, jer je otporniji i  ima veci sjaj.Nakon bajca slijedi  osnovni premaz laka koji se susi najkrace,i najbitnije nemojte smirglati masinski vec rucno jer ce masina rasparati i izgrebati i bajc i lak i parket,na kraju je sve to vrlo tesko popraviti.Poslije prve ruke laka obavezno lagano presmirglajte,smirglajte samo rucno.Poslije lakirajte 2x ili jos 3x....po zelji koliki zelite sjaj.Za sada toliko,to je sve..........zelim Vam ugodan rad i posaljite poneku sliku uspjesnog rada sa restauracijim parketa.

2 comments:

  1. Pozdrav! Namjeravam restaurirati parket u dnevnoj sobi koji je star 20 godina. Zanima me kako se kreću cijene po kvadraturi ako mi možete pomoći? Hvala

    ReplyDelete
  2. Draga Martina u Banja Luci ...Set za parket (20-25m², u tri sloja, mat ili sjaj) – samo 105,00 KM ili 409 Kuna.

    ReplyDelete