Search this blog

Thursday, February 22, 2018

PROGLAS NARODU BOSNE I HERCEGOVINE 21. 02. 2018.



PROGLAS NARODU BOSNE I HERCEGOVINE 21/2/2018


Historijski momenat koji ne smijemo propustiti I koji se ne smije vise odlagati.

Ukidanje Dejtonskog sporazuma (entititi, distrikt, kantoni)…( sporazumi ne obavezuju ako vise nema zajednickih interesa zbog kojih su sklopljeni, ako se okolnosti mijenjaju, sporazumi jednostvano gube na vaznosti).
 Dejtonski sporazum ( potpisan u Parizu 14.decembra 1995) je pravni akt sporazumnog karaktera parafiran u vojnoj luci Right-Paterson kod Daytona u americkoj drzavi Ohio. Namjera je bila zvanicno prekidanje rata u BIH (1992.-1995). Bavio se upravnim i ustavnim uredjenjem BIH.Podjela Bosne i Hercegovine na 51-49 (51% Federacija BiH I Republika Srpska 49%). U 21. stoljecu Dejtonski sporazum sprijecava svaki imalo smjeliji i zivlji napredak zemlje u pravcu reintegracije i rekonstrukcije gradjanskog drustva. Dejtonski sporazum je postao smetnja ka putu prema euroatlantskim integracijama i zbog toga mora biti ukinut.


Potrebno je : Promijeniti ustav i proglasiti Parlamentarnu ustavnu monarhiju Kraljevina BiH.


  - Potrbeno uspostaviti vladavinu prava
  - Sekularna drzava
  - Slobodna trgovina
  - Gradjanske slobode
  - Individualne slobode
  - Zastita licnog vlasnistva ( par dana ranije ukazala sam vam na jedan od propusta trulog i propalog       sistema, nacina kakav je odnos samo u etaznom vlasnistvu).
  - Socijalna zastita (zdravstveno osiguranje,pomoc), ulaganje u bolji tretman bolnice
  - Dostupnost informacija
  - Obrazovanje
  - Suzivot bez obzira na naciju, religiju, boju koze…

Imamo historijsku mogucnost promijeniti nase zemlje i nas zivot prema boljoj i sigurnijoj buducnosti. To je nasa duznost, historijska duznost.

No comments:

Post a Comment