Search this blog

Friday, August 26, 2011

Baby room or children's room

Children's room !
      Djecijoj sobi nije potrebno odrediti namjenu raznim tlocrtnim sadrzajem,potrebno je odrediti samo nekoliko shema koje ce se izmjenjivati s obzirom na dob.Tek rodjenoj bebi treba samo kolijevka i stolic za prematanje,ali vam toplo preporucam smjestiti je u roditeljsku sobu,po potrebi tata moze otici u neki drugi prostor,jer ipak je ovo najkraci period zivota.Ako bas toliko zelite zasebnu sobu za novorodjence pogledajte par foto za tek rodjenu bebu.





             Poslije ovog doba,imamo jos tri stadija razvoja djetetovog zivota  :
         
                      -Rano djetinjstvo/3-6 god./u ovom dobu ambijent koji ga okruzuje ima najveci uticaj na razvoj osobnosti,karakter i osobnost stjecu izricito u ovoj dobi.Osnovni elementi:krevetic,ormar sa policama na visini
na kojima ce i bez pomoci roditelja moci dohvatiti svoje stvari,mali stolic,u sredini osigurati dovoljno slobodnog prostora za igru.Namjestaj lagan bez ostrih bridova.
                      -Skolsko doba i pubertet /6-13 god./U ovom dobu dijete u potpunosti mijenja nacin zivota,ali jos uvijek prostor u sredini treba ostaviti slobodnim.Smijestamo pravi krevet,s tvrdom ortopedskom podlogom,vece ili manje ormare,pisaci stol sa ladicama,stalak za racunalo,police za knjige.Soba djeteta u ovoj dobi postaje nalik sobi odrasle osobe.
                      -Adolescencija /13-16 god./Karakterizira ga veca samostalnosti razvoj osobnog ukusa i namjestaj mozemo razmjestati u sklau sa potrebama i osobnosti djeteta.Na drugaciji nacin cemo namjestiti sobu kada je u njoj smjesteno vise djece te razlike dob i spol djece.U doba puberteta problem je jos izrazeniji,kada ce svako dijete zahtijevati prostor u kojem apsolutno dominira.

      Nakon  18 god.ambijent poprima  svojstva spavace sobe odraslih, kojoj se dodaju popratne funkcije/citanje ucenje,slusanje muzike,razni hobiji,a nisu prisutne u sobi odraslih/.
      Rasvjeta u djecijim sobama:najbolje je da svjetlost dopire sa istocne strane.Krevet i stol smjestaju se na nacin da svjetlost dolazi sa lijeve strane,zatim glavno svjetlo u sredini plafona,te svjetla orijentirana na komodu i pisaci stol.Radni prostor i prostor za igru osvijetliti jakim svjetlom ,a okolni prostor umjereno kako bi se izbjegli kontrasti koji umaraju.
    Izbor materijela - dve osnovne potrebe :
                            - toplina povrsina,
                            - maksimalna mogucnost ciscenja i pranja/drvo,guma,PVC,moquette najbolji su izbor za pod.Za zidove koristiti plasicne tapete,lak ,te drvene i plasticne obloge.
                         







No comments:

Post a Comment